Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vegetariánská strava v těhotenství
Popovyčová, Jana ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Úvod: Téma, které jsem si zvolila pro svoji bakalářskou práci, se nazývá vegetariánská strava v těhotenství. Má snaha je více specifikovat vegetariánský směr stravování jako takový, a také blíže přiblížit stravovací návyky těhotných žen, stravujících se vegetariánskou stravou. Cíle: Cílem teoretické části práce je poskytnout čtenáři hlubší pochopení alternativního výživového směru vegetariánství, jeho rozdělení, historii, přínosy a také rizika s ním spojená. Závěrečná část teoretické práce je věnovaná výživě těhotné ženy vegetariánky. Hlavním cílem výzkumného šetření bakalářské práce bylo zjistit, zda je vegetariánská strava v těhotenství vhodná, jaké jsou stravovací návyky těhotných žen vegetariánek a jak probíhalo těhotenství žen, které jsem oslovila ve svém výzkumu. Dalším cílem bylo zjistit, zda se dotazované ženy v těhotenství dále vzdělávají a čerpají informace z relevantních zdrojů, zda konzultovaly svůj životní styl se svými lékaři, a nakonec zjistit, jaký typ stravování plánují do budoucna pro své potomky, jestli se budou stravovat vegetariánskou stravou, nebo budou mít svobodu volby ve výběru toho, co chtějí konzumovat. Metody: Průzkum proběhl metodou výzkumného šetření v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí, formou krátkých rozhovorů s těhotnými vegetariánkami a náhledem do jejich...
Analýza těžkých kovů v rostlinné matrici metodou LIBS
Opluštil, Marek ; Pořízka, Pavel (oponent) ; Krčma, František (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou distribuce kadmia v rostlinné matrici pomocí metody spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS). Jako vzorky byly použity rostliny technického konopí, které byly vypěstovány v půdě s různou koncentrací kadmia. Teoretická část je zaměřena na metodu LIBS z hlediska základních principů, popisu doprovodných jevů při měření a instrumentace. Jsou zde také popsány výhody a nevýhody oproti ostatním analytickým technikám a také využití v praxi. Dále je zde popsána problematika kadmia v životním prostředí, výskyt a využití v lidské činnosti. V experimentální části je popsána metodika pro přípravu vzorků pro LIBS a ICP-OES analýzu. Cílem této práce je sledovat vliv kadmia na růst rostlin, které byly postupně sklízeny po jednom týdnu až do čtvrtého týdne. Následně byly vzorky rostlin i půdy připraveny na měření na LIBS a ICP-OES a byly vyhodnoceny výsledky. ICP-OES analýza vedla ke stanovení obsahu jednotlivých prvků. Metoda LIBS poskytla informace o plošné distribuci prvků (spektrální mapy), díky které je vidět, ve kterých částech rostliny se stanovovaný prvek nachází. Z výsledků experimentální části je jasné, že metoda LIBS je velmi výhodná a efektivní při analýze prvků v biologických matricích, a to jak biogenních, tak i toxických.
Obezita jako vážný problém veřejného zdraví obyvatel Evropské unie
FOŘTOVÁ, Eliška
Téma mé bakalářské práce je Obezita jako vážný problém veřejného zdraví obyvatel Evropské unie a tvoří ji dvě části, teoretická a praktická. V teoretické části se věnuji definici obezity, jejím druhům a různým způsobům hodnocení obezity. Dále se zabývám jednotlivými makronutrienty, vodou a alkoholem, ale také prevencí, příčinami či následnou terapií obezity. Pro svou bakalářskou práci jsem si stanovila 4 cíle, kterým se věnuji v praktické části. Prvním cílem bylo porovnání stavu obezity populace ČR a ostatních států EU, druhým zmapování informovanosti populace o zdravotních rizicích spojených s obezitou, třetím zjištění vlastních stravovacích návyků u vybrané skupiny obézních jedinců nad 25 let a zmapování složení stravy u vybrané skupiny obézních, čtvrtým pak návrh možností snížení výskytu obezity. Výzkumnou skupinu pro naplnění druhého a třetího cíle tvořilo 73 obézních respondentů (s BMI nad 29,9) starších 25 let, kteří mi vyplnili krátký anonymní dotazník vlastní konstrukce. Pro naplnění druhé části třetího cíle jsem zpracovala týdenní záznamy jídelníčků 8 respondentů (4 žen a 4 mužů), zadala je do programu Nutriservis a následně porovnala s výživovými doporučeními z hlediska zastoupení jednotlivých makronutrientů a přijaté energie. Podle výsledků většina dotazovaných zná alespoň nějaká zdravotní rizika spojená s obezitou, pouze 7 % nezná žádná. Většina respondentů se však nestravuje dle výživových doporučení, nekonzumuje dostatek ovoce a zeleniny, ryb a nepije dostatečné množství tekutin. Složení stravy u vybrané skupiny obézních naprosto nenaplňovalo výživová doporučení. Většina respondentů měla nevyrovnaný příjem makronutrientů během týdne, průměrné hodnoty bílkovin a zejména tuků byly vyšší, sacharidů naopak nižší, než jsou výživová doporučení. Také příjem energie byl větší než jejich energetická potřeba.
Výživové doplňky a jejich využití pro ovlivňování zdatnosti
Ješko, Václav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Černá, Sylvie (oponent)
Název práce: Doplňky stravy a jejich využití u osob navštěvují fitness centra Cíle práce: Cílem této práce je shromáždit informace o doplňcích stravy a zjistit, jaké doplňky stravy jsou nejvyužívanější ve fitness centrech. Metody práce: Řízeným rozhovorem zjistit, jaké doplňky stravy nejvíce využívají osoby navštěvující fitness centra. Výsledky práce: Většina osob navštěvující fitness centra užívá nějaký druh doplňků stravy. Klíčová slova: strava, makronutrienty, mikronutrienty, suplementy, fitness centrum, doporučené denní dávky.
Dietní systém z pohledu makronutrientů a mikronutrientů
Kočí, Kateřina ; Šišková, Ivana (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
Cíle práce: Neintervenční observační studie si kladla za cíl zmapovat zastoupení makronutrientů a vybraných mikronutrientů v týdenních jídelníčcích diet šetřící a racionální, dietních systémů zdravotnických zařízení České republiky. Získané hodnoty porovnat s doporučenými výživovými dávkami pro zdravou populaci České republiky, uvedených v publikaci "Referenční hodnoty pro příjem živin" a zhodnotit, zda obě diety plní tyto doporučení. Metody: Zdrojovými daty diplomové práce byly jídelní lístky s recepturami a normami, diet šetřící a racionální, za období jednoho týdne. Z těchto dat byly následně pomocí programu Nutriservis PROFESIONAL stanoveny obsahy sledovaných makronutrientů a vybraných mikronutrientů v denních jídelníčcích. Výsledky: Do výzkumu bylo zařazeno 10 vybraných zdravotnických zařízení z 6 krajů ČR. Ze získaných dat, bylo zjištěno v dietách šetřící a racionální, nedostatečné zastoupení vlákniny, špatný poměr a tím i množství jednotlivých nenasycených a nasycených mastných kyselin, vysoké množství sodíku, vyšší obsah monosacharidů a disacharidů a nedostatek vitamínu D. Ostatní zkoumané nutrienty vycházely v souladu s doporučením. Závěr: Dietní systém ve zdravotnických zařízeních má stále svůj význam. Obsah nutrientů ve zkoumaných dietách ukázal na některé nedostatky, které by měly být...
Obsah makronutrientů a soli ve výživě batolat
Radomská, Věra ; Velemínský, Miloš (vedoucí práce) ; Stránský, Miroslav (oponent)
Tato diplomová práce je zaměřena na obsah makronutrientů a soli ve výživě batolat. V teoretické části se zabývám charakteristikou batolecího věku, ve které popisuji fyziologický a psychosociální vývoj batolete. Dále se zaměřuji na podrobný rozbor jednotlivých složek zdravé výživy, pitný režim a na technologické postupy při přípravě pokrmů. Charakterizuji správné a nesprávné stravovací návyky u batolat. V této kapitole zdůrazňuji i velký vliv rodiny na osvojení si správných stravovacích návyků. Cílem výzkumné části je zjistit, jaká je úroveň znalostí rodičů o zdravé výživě batolat, druhým cílem je zjistit na základě programu Nutriservis Professional příjem makronutrientů a soli v jednotlivých dnech a čtyřdenním průměru. Jako třetí cíl jsem si stanovila porovnat výsledky o přísunu makronutrientů a soli s doporučením DACH, závaznými pro ČR. Čtvrtým cílem je vypracovat na základě vyhodnocení výsledků doporučení pro rodiče pro stravování batolat. K realizaci výzkumné části byly použity metody kvantitativního a kvalitativního výzkumu. První část výzkum byla provedena formou dotazníkového šetření. Druhá část byla realizována písemným zaznamenáváním každého jídla po dobu 4 dnů u 52 batolat. Získané záznamy stravy jsem následně zpracovala pomocí programu Nutriservis Professional. Zjištěné hodnoty příjmu...
Vztah mezi jídelními zvyklostmi a užíváním alkoholu u dospělých obézních jedinců
Ambrožová, Markéta ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Reichelová, Lenka (oponent)
Východiska: V etiopatogenezi obezity se uplatňuje vliv mnoha faktorů, které jsou spolu v různé interakci. Bakalářská práce se zaměřila na sledování vztahu mezi psychobehaviorálními charakteristikami a užíváním alkoholu u dospělých obézních jedinců. Cíle: Primárním cílem práce bylo analyzovat jídelní zvyklosti a chování, tzn. např. počet denních porcí jídla, pravidlené snídání, celkový příjem energie a makronutrientů, jídelní preference, skóre restrikce, disinhibice a hladu, míru depresivity ve vztahu ke konzumaci alkoholu. Následně se práce zaměřila na identifikaci dalších možných vazeb (vliv pohlaví, souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů, preferencí některých potravin, atd.). Sledovány byly i další parametry, např. důvody, které respondenti považovali za příčinu vzestupu tělesné hmotnosti nebo maximální a minimální tělesná hmotnost v dospělosti. Metodika: Sledováno bylo 41 žen (medián (dolní, horní kvartil); věk = 51,07 (40,43; 61,25); BMI = 37,56 (31,85; 40,48)) a 10 mužů (věk = 41,38 (36,67; 51,72), BMI = 36,87 (32,55; 40,66)). Byla zvolena metoda dotazníkového šetření s využitím mezinárodně uznávaných dotazníků: Eating Inventory (EI), Beck Depression Inventory (BDI), Alcohol Use Disorder Test (AUDIT), dále formulář osobní anamnézy a 7denního jídelníčku. Výsledky: Bylo zjištěno velmi...
Výživové doplňky a jejich využití pro ovlivňování zdatnosti
Ješko, Václav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Černá, Sylvie (oponent)
Název práce: Doplňky stravy a jejich využití u osob navštěvují fitness centra Cíle práce: Cílem této práce je shromáždit informace o doplňcích stravy a zjistit, jaké doplňky stravy jsou nejvyužívanější ve fitness centrech. Metody práce: Řízeným rozhovorem zjistit, jaké doplňky stravy nejvíce využívají osoby navštěvující fitness centra. Výsledky práce: Většina osob navštěvující fitness centra užívá nějaký druh doplňků stravy. Klíčová slova: strava, makronutrienty, mikronutrienty, suplementy, fitness centrum, doporučené denní dávky.
Změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na úpravě stravovacích návyků u věkové kategorie žen 50+
SLÍPKOVÁ, Klára
Bakalářská práce pojednává o problematice řízené úpravy hmotnosti pomocí změny stravovacích návyků u žen ve věku 50+. Je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části definujeme základní termíny a problematiku obezity. Hovoříme o látkách potřebných pro život a správnou funkci tělesných orgánů a zároveň zmiňujeme problematické aspekty současných moderních stravovacích návyků. V praktické části charakterizujeme probandy a zároveň úpravu změny jejich jídelníčku, kterou podstoupily. V konečné fázi prezentujeme výsledky své práce, tedy vliv, jaké úpravy měly na změnu hmotnosti a přidružených veličin (obsah tuku v těle, aktivní tělesná hmota, voda v těle).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.